A veszettségmentesítési program

A veszettség agy- és gerincvelő-gyulladással járó, halálos betegség, mely az Európai Unió területén a tagállamok sikeres mentesítési programjainak köszönhetően egyre inkább visszaszorul. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, illetve az embert is megbetegíti. A betegség a veszett állat harapásával, a vírust tartalmazó nyállal terjed, és általában nem gyógyítható, de vakcinázással hatékonyan megelőzhető. Hazánkban a kutyák veszettség elleni évenkénti védőoltása kötelező, azonban a lakásból kijáró macskák oltása is ajánlott. A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, ami vakcina tartalmú csalétkek kihelyezésével történik, az Európai Unió által társfinanszírozott program keretében. A NÉBIH laboratóriumai évente több ezer rókát vizsgálnak meg, és 2015-ben egyetlen esetben sem, 2016-ban pedig mindössze egy rókából mutatták ki a vírust.

A veszettség Magyarországon szerencsére egyre ritkábban fordul elő, de mivel rendkívül veszélyes betegség, fontos, hogy a lakosság tisztában legyen vele, milyen óvintézkedéseket kell betartani, melyekkel minimalizálható az emberi megbetegedés kockázata. A NÉBIH 2016 őszén figyelemfelhívó kampányt indít, amelynek a célja a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés a lakosság részére. A kampány célja, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városi környezetben is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat.

Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely túlzottan barátságos (tapssal, rákiáltással sem lehet elzavarni), vagy megtámadta háziállatát, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét találja meg, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a NÉBIH Zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!

Ne habozz! 06 80 263 244